The King's School Canterbury

In February 2003 BHM won a limited competition to design a new sports pavilion at Birley’s Field, for the King’s School at Canterbury. The new building would replace an existing sports pavilion built in the 1930s, which had become too small to provide changing rooms for all the students using the cricket, rugby, hockey, tennis and athletics facilities. In addition, the school needed to provide high quality clubroom facilities for both the students/visiting teams and parents who wished to watch the sport. The clubroom would also provide a venue for school functions and allow some use by the local community.

The new sports pavilion is located on the outskirts of Canterbury and through discussion with the local planners it was established that a more contemporary approach would be acceptable. Therefore the new building has a curved roof which sweeps down to form an entrance canopy on the ground floor and forms a covered area for the viewing balcony on the first floor. The ground floor is constructed from architectural masonry, with white render to the first floor. High quality timber windows and doors blend with the extensive timber decking of the first floor viewing deck.

A large entrance space gives access to the new sports pavilion which provides eight student, one accessible and two staff changing rooms. On the first floor there is a large clubroom served by a commercial kitchen with a licensed bar and toilets. This gives the school scope to hold large functions in a formal setting, overlooking the playing fields.

Construction commenced in the summer of 2004 and the building was completed in the summer of 2005. The new sports pavilion was formally opened in the autumn of 2005 by former England cricket captain, David Gower, who had played cricket for the school at Birley’s Field.

Outcomes

"In 2004, BHM won the competition to design and deliver a new sports pavilion on King’s School's Birley's Field sports ground. What followed was a textbook process of consultation, design & delivery (i.e. we got what we wanted / needed, on time and on budget), resulting in a superb facility – opened in 2005 – which, along with the sports grounds themselves, is much envied by visiting schools. The school was, and is, delighted with the architectural thoughtfulness, detail & quality of the finished product, and for me personally, it remains one of the projects which I am most proud to have been involved with here at King's."

Gavin Merryweather
Deputy Bursar (Estates)