Ewell Castle School, Budgell Building

The site was adjacent to  mature trees, including a  giant redwood, and the edge of an ornamental lake (now drained). The brief required a dining hall for with a capacity for 150 students and staff, but should also be a multi-use hall for assemblies and meetings. The building also provides toilet facilities for staff and students. On the balcony above the dining hall there is a secondary dining space for 6th form students with its own servery.   On the first and second floor there are five general classrooms (each for 24 students) and one information technology classroom. All of the classrooms have a view over the surrounding parkland school grounds. This building is now called the Budgell Building after the school’s founder.

The Budgell building is in a contemporary architectural style and designed to complement the surrounding buildings and landscape. The building has large glazed windows to the main spaces, all protected from solar gain with sun shades. The walls are rendered a similar colour to the original Victorian mansion to give a consistent palette of materials. The curved walls and roofs of the Budgell building sit well in the parkland setting. There is a large array of solar photovoltaic panels on the roof for sustainable energy.

The areas around the building were landscaped with new permeable block paving to the paths and new trees and shrubs all around the building. The existing dry lake was re landscaped  as a Japanese style garden with a timber deck for use by the dining hall in the summer. A new courtyard was created in front of the building with sitting areas and  tensile structure shades.

Further details

Ewell Castle School occupies a Grade 2 Listed ‘Gothic’ style mansion in the village of Ewell, Surrey. The School site is within the local conservation area and the grounds are a listed landscape with many mature specimen trees. Therefore any new development has to be designed sensitively to complement the existing buildings and grounds.